Americké akcie v úterý stouply díky firemním výsledkům

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie v úterý posílily. Za jejich růstem stály překvapivě příznivé hospodářské výsledky některých významných podniků za první čtvrtletí. Dow Jonesův index stoupl o 0,55 procenta na 16.262,56 bodu. Širší index S&P 500 se zvýšil o 0,68 procenta na 1842,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,29 procenta na 4034,16 bodu.

Cena akcií největšího světového výrobce nealkoholických nápojů Coca-Cola stoupla téměř o čtyři procenta, protože jeho čtvrtletní tržby překonaly očekávání analytiků. Akcie farmaceutické společnosti Johnson & Johnson, která vykázala nečekaně vysoký čtvrtletní zisk, si připsaly více než dvě procenta.

Společnost Zebra Technologies naopak oslabila o více než deset procent poté, co oznámila, že za 3,45 miliardy dolarů (zhruba 69 miliard korun) v hotovosti koupí divizi firmy Motorola Solutions zaměřenou na podnikové zákazníky.

Na devizovém trhu dolar v úterý posílil vůči euru. Jeho nárůst však zmírnilo napětí na Ukrajině, které snížilo výnosy u amerických dluhopisů a omezilo poptávku po americké měně. Jednotná evropská měna tak klesla o necelých 0,1 procenta na 1,3809 USD po pondělním propadu o půl procenta.

Obavy ohledně Ukrajiny přiměly investory k nákupům dluhopisů vlády Spojených států, které jsou považovány za bezpečnou investici v období nejistoty. Úroky u těchto dluhopisů tak klesly, což snížilo atraktivitu dolaru.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK