Zisk řetězce Tesco druhý rok za sebou klesl

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. dubna (ČTK) - Největší britské maloobchodní společnosti Tesco v uplynulém finančním roce klesl zisk o šest procent na 3,3 miliardy liber (skoro 110 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Tesco nepřestává ztrácet podíl na svém klíčovém britském trhu na úkor diskontních prodejen jako Aldi nebo Lidl. Nižší zisk vykázalo druhý rok za sebou, napsal server BBC.

Výsledek zhruba odpovídá předpokladům analytiků, kteří podle agentury Reuters předpokládali celoroční zisk 3,2 miliardy liber. Je ale nižší než výsledek za předešlý hospodářský rok 2012/2013, kdy Tesco hospodařilo se ziskem 3,45 miliardy liber.

Poslední finanční rok společnosti skončil 22. února. Srovnatelné tržby, které nezahrnují vliv nově otevřených obchodů, v tomto období klesly o 1,4 procenta.

Tržby v britských prodejnách otevřených déle než rok, do kterých není započten prodej pohonných hmot a daň z přidané hodnoty, ve fiskálním čtvrtém čtvrtletí klesly o tři procenta. Je to největší čtvrtletní pokles za tři roky, co v čele firmy stojí Phil Clarke.

Tesco je třetím největším řetězcem obchodů na světě. Na český trh firma vstoupila v roce 1996.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK