MF navrhuje tři sazby DPH: 10, 14 a 20 procent, nyní jsou 21 a 15

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - V návrhu konvergenčního programu, který připravilo ministerstvo financí, se od roku 2016 počítá se třemi sazbami daně z přidané hodnoty. V dokumentu, který má Mladá fronta Dnes k dispozici, jsou do nejnižší desetiprocentní sazby DPH zařazeny léky, zdravotnické potřeby, knihy a další tiskoviny. Sazba 14 procent má být u potravin, vody, tepla a dopravy. Sazba na ostatní zboží a služby bude 20 procent. V současnosti jsou sazby DPH 21 a 15 procent.

Podle propočtů ministerstva přijde státní rozpočet kvůli snížení sazeb DPH o 16 miliard korun.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by sazba na léky a tiskoviny mohla klesnout i dříve než v roce 2016. "Deset procent je realistická varianta snížení DPH, a to od 1. ledna 2015," řekl. Vše bude záležet na tom, zda se takový návrh vládě podaří v letošním roce prosadit v parlamentu.

Ve výčtu položek, které jsou zahrnuty do nejnižší daňové sazby, však chybějí slibované levnější dětské pleny a dětská výživa.

V návrhu konvergenčního programu pro Evropskou unii ministerstvo financí nepočítá s žádnými změnami firemních daní, které by měly významný dopad na rozpočet. Už se v něm nemluví ani o takzvané sektorové dani, která hrozila firmám v oblasti bankovnictví, energetiky a telekomunikací, dodala MfD.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK