Nezaměstnaných padesátníků přibývá – proč?

17.04.2014 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Demografové bijí na poplach – český národ vymírá. Dlouhodobě se rodí méně dětí, než kolik činí úmrtnost – a nevyrovnají to ani přírůstky z řad přistěhovalců. Je nás prostě stále méně. Přesto se na trhu práce vyselektovala skupina 50+, která má již dlouhodobě značné problémy s nezaměstnaností.

Je to zlé a bude hůř

16,2% nezaměstnaných padesátníků v roce 2000 byl již tak dost smutný počet – k letošku však nezaměstnanost této věkové skupiny činí oficiálně již tragických 27,2%. Výraz oficiálně je přitom zcela na místě – mnozí totiž vyřešili svou dlouhodobě neutěšenou životní situaci předčasným odchodem do důchodu, přestože si tím značně snížili jeho výměru – tím vypadli z oficiálních statistik nezaměstnanosti. Během jen několika málo let však dospěje do uvedeného věku generace tzv. „Husákových dětí“. Populačně silné ročníky 70 a výše. Bude-li nastolený trend pokračovat, stane se zaměstnanec ve věku nad 50 brzy již jen fikcí, a to se přitom stále posunuje věková hranice pro odchod do starobního důchodu.

Proč jich přibývá?

Na českém trhu práce platí jakési nepsané pravidlo: Propouští-li se, jdou napřed ti nejstarší. Na jednu stranu vzhledem k vysoké nezaměstnanosti logické – mají-li nárok alespoň na předčasný starobní důchod, nezůstanou zcela bez zaopatření. Na druhou však velice nespravedlivé. Podniky a firmy se zbavují lidí, kteří pro ně často pracovali mnoho let a jejich šance na uplatnění v jiných oborech a na jiných pracovních místech je, jak vidno z praxe, mizivá (zcela opačný trend přitom funguje ve skandinávských zemích – první odcházejí ti nejmladší, ti kteří mají největší šanci rychle se uplatnit jinde). Protože lidé věkové skupiny 50+ často setrvávají v evidenci ÚP po mnoho měsíců nebo i let, jejich počet tak logicky narůstá.

Proč o ně zaměstnavatelé nestojí?

Přestože v současné době již dávno o padesátce hovoříme jako o středním věku a stáří je stále ještě daleko, na trhu práce jako by to neplatilo. Všechny zkušenosti z praxe i životní moudrost nabytá často za vysokou cenu, jsou vám náhle k ničemu. Můžete si klidně připadat v plné síle, ale vedení firem, většinou tvořené ambiciózními třicátníky, ve vás vidí jen předobraz vlastních rodičů, kteří se, jak všichni víme, narodili hned rok poté, co vyhynuli dinosauři. V jejich očích jste starý/á, nepružný/á, flexibilita vám nic neříká, chybí vám naprosto základní důležité znalosti. Věk nad 50 diskvalifikuje uchazeče bohužel často ještě dříve, než promluví, takže vševědoucí vedoucí týmů a personalisté mnohdy ani nezjistí, že nic z toho není pravda. Přitom nejedna vědecká studie jasně prokázala, že nejvýkonnější jsou právě ty pracovní týmy, které jsou věkově různorodé a ve kterých se nadšení a inovační schopnosti mládí snoubí se zkušeností a praxí.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU