Bank of America je ve ztrátě kvůli nákladům na právní spory

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Druhá největší americká banka Bank of America se v prvním čtvrtletí propadla do ztráty 276 milionů dolarů (5,5 miliardy korun). Výsledky ovlivnily náklady na urovnání sporů s americkým úřadem, který dohlíží na velké hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. Společnosti zároveň za první tři měsíce roku klesly příjmy.

Banka se s americkým Federálním úřadem pro financování bydlení (FHFA) nedávno dohodla na urovnání sporu o hypoteční cenné papíry. V rámci urovnání má zaplatit 9,3 miliardy USD (185,1 miliardy Kč), což pro ni znamená konec jednoho z jejích největších právních sporů od vypuknutí finanční krize.

Náklady na právní pře spojené s tímto urovnáním a další náklady na již dříve oznámené záležitosti spojené s hypotékami za první tři měsíce letošního roku dosáhly šesti miliard dolarů. Příjmy banky se snížily o skoro čtyři procent na 22,7 miliardy dolarů. Překonaly ale odhady analytiků v průzkumu agentury Reuters, kteří počítali s příjmem 22,3 miliardy dolarů.

"Náklady na vyřešení většího počtu našich hypotečních problémů ve čtvrtletí zasáhlo naše zisky," uvedl v prohlášení generální ředitel Brian Moynihan.

V loňském prvním čtvrtletí banka hospodařila s čistým ziskem 1,5 miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK