Slovensko dá šesti firmám pobídky za více než 20 milionů eur

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 16. dubna (ČTK) - Slovensko poskytne šesti firmám, které v různých regionech země plánují zaměstnat stovky lidí, pobídky v celkové výši přes 20 milionů eur (550 milionů Kč). Rozhodl o tom dnes kabinet premiéra Roberta Fica.

Poskytování státních úlev investorům je dlouhodobě na Slovensku terčem kritiky části firem a některých ekonomů, podle kterých vybrané společnosti díky pobídkám získávají konkurenční výhodu. Podle vlády investiční projekty podniků pomáhají snižovat vysokou nezaměstnanost v zemi, která se pohybuje kolem 13,5 procenta a která je ve srovnání s průměrem EU vyšší.

Zmiňovaný půltucet zejména strojírenských firem, mezi nimiž je i slovenská pobočka brazilského výrobce kompresorů Embraco, má podle údajů ministerstva hospodářství proinvestovat zhruba 77 milionů eur a vytvořit 657 nových pracovních míst. Pobídky na jednoho zaměstnance tak v průměru dosáhnou 30.600 eur, což odpovídá 37násobku průměrné měsíční mzdy na Slovensku. Větší část z investiční pomoci budou tvořit daňové úlevy.

Nejvyšší pobídky, a to úlevu na dani z příjmů ve výši 8,7 milionu eur, dostane společnost Schindler, která plánuje v zemi proinvestovat bezmála 29 milionů eur do výroby komponentů pro výtahy. Zaměstnat hodlá 266 pracovníků.

Společnost Flameshoes zase postaví na východním Slovensku závod na výrobu gumové obuvi za téměř 14 milionů eur. Na tento projekt dostane od státu investiční pomoc 4,5 milionu eur.

Embraco získá pobídky v hodnotě 900.000 eur na rozšíření svého technologického centra na Slovensku. Předchozí slovenská vláda firmě už v roce 2010 přislíbila stimuly 6,5 milionu eur na jiný investiční projekt.

Slovenský ministr hospodářství Tomáš Malatinský v uplynulých dnech bez bližších detailů uvedl, že Slovensko jedná se čtyřmi investory, kteří by mohli investovat na Slovensku více než 1,6 miliardy eur a zaměstnat téměř 4000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK