Nový úsek metra A do Motola se otevře 6. dubna 2015

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Novým úsekem metra A do Motola se první cestující svezou 6. dubna příštího roku. Informaci, kterou přinesla Mladá fronta Dnes (MfD), dnes ČTK potvrdil radní pro dopravu Jiří Pařízek (TOP 09). Zároveň uvedl, že jde o pracovní termín, který se může ještě měnit. Stavba nového úseku metra A začala v roce 2009 a plánované náklady činí 22,5 miliardy Kč. Podle dopravního podniku by se ale konečný účet mohl pohybovat kolem 21 miliard korun.

Stavební práce včetně výtahů a eskalátorů by měly skončit v listopadu letošního roku, následovat bude instalace technologií, bezpečnostní zkoušky a na přelomu příštího roku zkušební provoz. Pro cestující se otevřou čtyři nové stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Doba jízdy z Motola na Můstek bude 15 minut.

Interní audit týkající se prodloužení metra upozornil na řadu nesrovnalostí, které stavbu provázely. Odhalil mimo jiné některá pochybení v řízení projektu. Podle ředitele pražského Dopravního podniku (DPP) Jaroslava Ďuriše ale neprokázal vznik škody. Zjištění však mohou mít vliv na čerpání jedenáctimiliardového úvěru od Evropské investiční banky (EIB). Evropské dotace ve výši zhruba 7,5 miliardy podle podniku ohroženy nejsou.

Již dříve ministerstvo dopravy krátilo strop pro čerpání evropských dotací na metro A. Dopravní podnik nyní vypořádává problematické faktury za vícepráce, které při stavbě vznikly.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK