Sobotka: Snížení sazeb DPH od 2016 není koalicí dohodnuté

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Snížení sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) o procentní bod od roku 2016 tak, jak jej navrhuje ministerstvo financí, není součástí dohody koalice a mělo by nepřiměřené dopady do rozpočtu. Uvedl to dnes premiér Bohuslav Sobotka. Souhlasí se zavedením třetí desetiprocentní sazby na léky, knihy nebo dětskou výživu. Tiskoviny by ale v této sazbě být neměly.

"Dokázal bych si představit, že bychom ji snížili až na pět procent, ale deset procent je slušný a rozumný kompromis," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády Sobotka. Třetí sazba DPH by mohla být zavedena již od příštího roku.

S odvoláním na konvergenční program z dílny ministerstva financí dnešní Mladá fronta Dnes uvedla, že by měly základní a snížená sazba DPH od roku 2016 klesnout o procentní bod na 20 a 14 procent. "Další změny v sazbách nejsou hodnoty koalice a myslím si, že by byly takové dopady, že si to nemůžeme dovolit," uvedl k tomu premiér.

Podle dosud schváleného zákona, který chce nynější vláda změnit, se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK