Fed: Ekonomický růst ve většině regionů USA oživil

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 16. dubna (ČTK) - Ekonomický růst ve většině regionů Spojených států za poslední dva měsíce oživil díky lepšímu počasí. Uvádí to situační zpráva s názvem Béžová kniha, kterou vydává americká centrální banka (Fed) a která mapuje vývoj ekonomiky za období zhruba šesti týdnů.

Podle zprávy, založené na dílčích hlášeních od Federálních rezervních bank z jednotlivých dvanácti měnových distriktů, se ekonomická aktivita zlepšila v deseti z 12 regionů. Ve většině oblastech označil Fed zlepšení situace jako "skromné nebo mírné". Pomalejší byl růst pouze v distriktech Cleveland a St. Louis.

Spotřebitelé v březnu a na počátku dubna využili lepšího počasí k nákupům. Také zpracovatelský sektor na většině území země expandoval. Přístavy a silnice byly rušnější a cestovní ruch byl "obecně pozitivní", dodal Fed ve zprávě. Prodej aut rostl v sedmi distriktech.

Zpráva je v podstatě v souladu s posledními údaji z americké ekonomiky, od údajů o maloobchodních tržbách po průmyslovou výrobu, které potvrdily, že americká ekonomika nabírá na rychlosti. Na počátku roku ekonomickou aktivitu narušilo mimořádně mrazivé počasí, napsaly agentury AP a Reuters.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK