Od roku 2015 se sníží sazba DPH u léků, knih nebo dětských plen

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. dubna (ČTK) - Koaliční strany se dnes shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku. Na tiskové konferenci po jednání koaliční rady to oznámil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministerstvo financí má dohodu, která odpovídá koaliční smlouvě, zapracovat do návrhu státního rozpočtu na příští rok. Za dva týdny o něm má jednat koaliční rada.

"Dnes jsme se v zásadě shodli na jednom z důležitých parametrů toho, jakým způsobem začneme naplňovat koaliční dohodu v daňové oblasti," řekl Sobotka. "Dohodli jsme se na tom, že by se od 1. ledna 2015 měla snížit sazba DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu."

Zástupci sociální demokracie, hnutí ANO a lidovců se dnes podle Sobotky shodli také na tom, že ještě než půjde rozpočet na vládu, mají být schváleny jeho základní parametry - příjmy, výdaje nebo deficit. Nad návrhem upraveným na základě dnešních připomínek se ještě jednou sejde koaliční rada.

"Debatu k rozpočtu jsme přerušili. Očekáváme ze strany ministerstva financí nový návrh, který zohlední připomínky koaličních stran," poznamenal Sobotka. Podle něho má rozpočet umožnit podporu ekonomického růstu, zaměstnanosti a řádné fungování státu při respektování toho, že by deficit neměl překročit hranici tří procent. Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš se dnešního jednání nezúčastnil, je na dovolené.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK