Čtvrtletní zisk IBM klesl o 21 procent

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Armonk (USA) 16. dubna (ČTK) - Čistý zisk americké počítačové společnosti IBM se v prvním čtvrtletí snížil o 21 procent na 2,4 miliardy USD (47,7 miliardy Kč). K poklesu přispěly mimořádné náklady související s reorganizací pracovní síly společnosti. Slabší byly i příjmy, oznámila společnost v dnešním prohlášení.

Celkové příjmy klesly o čtyři procenta na 22,5 miliardy USD. Bez započtení vlivu změn směnných kurzů se snížily o dvě procenta. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali příjmy až 22,91 miliardy USD. Slabší příjmy způsobil pokračující pokles v hardwarové divizi, který překonal růst v divizi softwaru.

Příjmy v Americe ve čtvrtletí klesly o čtyři procenta, v oblasti Evropy, Blízkého východu a Afriky naopak o čtyři procenta vzrostly. Příjmy v Asii a Tichomoří se snížily o 12 procent.

IBM před rokem uvedla, že plánuje přerozdělení pracovních míst ve firmě a tyto změny jí budou stát jednu miliardu USD. Součástí změn je i propouštění, firma však neupřesnila, kolik zaměstnanců hodlá propustit.

Za celý letošní rok IBM očekává zisk na akcii nejméně 18 dolarů. Analytici počítají se ziskem 17,88 dolaru, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK