Americké akcie díky statistice z USA a Číny rostly, jen oslabil

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes třetí den za sebou posílily. Trh podpořily zprávy o růstu čínské ekonomiky a průmyslové výroby v USA. Náladu zlepšil i projev šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové v Ekonomickém klubu v New Yorku.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 162,29 bodu, tedy jedno procento, na 16.424,85 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 19,33 bodu, neboli 1,05 procenta, na 1862,31 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 52,06 bodu, čili 1,29 procenta, na 4086,23 bodu.

Čína, která je druhou největší ekonomikou světa, rostla v prvním čtvrtletí nejpomaleji za 18 měsíců. Růst však byl vyšší, než se čekalo, a v březnu ekonomika vykázala zlepšení.

Průmyslová výroba ve Spojených státech v březnu proti předešlému měsíci vzrostla o 0,7 procenta, o něco rychleji, než se předpokládalo. Stoupla tak druhý měsíc po sobě, stejně jako produkce klíčového zpracovatelského průmyslu.

Yellenová ve svém druhém veřejném vystoupení od doby, co se ujala funkce, vesměs zopakovala postoj, který Fed přijal na svém březnovém zasedání. Slíbila, že Fed bude držet úrokové sazby nízko i po ukončení programu nákupu dluhopisů, pokud inflace zůstane pod cílem Fedu a nezaměstnanost bude vyšší.

Mezi nejziskovější tituly se dnes zařadila internetová firma Yahoo. Firmě pomohla zpráva, že příjmy čínské společnosti Alibaba, ve které má Yahoo podíl 24 procent, v posledních třech měsících loňského roku zrychlily růst. Díky příznivým výsledkům hospodaření zpevnily i akcie výrobce čipů Intel, které během dne vystoupily až na nejvyšší hodnotu od června 2012. Naopak akcie Bank of America kvůli čtvrtletní ztrátě klesly.

Japonský jen dnes oslaboval k dolaru i euru. Důvodem jsou signály, že japonský státní penzijní fond bude nakupovat akcie na tokijské burze. Zpráva pomohla vzhůru japonským akciím a naopak poslala dolů jen. Dolar k euru po projevu šéfky Fedu mírně oslabil.

V závěru obchodování euro vůči dolaru zpevnilo o 0,02 procenta na 1,3816 USD a k jenu stouplo o 0,4 procenta na 141,33 JPY. Dolar vůči jenu vzrostl o 0,3 procenta na 102,27 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK