Zisk Googlu vzrostl o tři procenta, zaostal však za očekáváním

16.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


San Francisco 16. dubna (ČTK) - Americké internetové společnosti Google vzrostl v prvním čtvrtletí zisk o tři procenta na 3,45 miliardy USD (68,6 miliardy Kč). Výsledky však zaostaly za očekáváním kvůli poklesu cen za reklamu, růstu výdajů za nové zaměstnance a investicím do odvážných myšlenek.

Bez zahrnutí mimořádných položek zisk firmy na akcii činil 6,27 dolaru. Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali zisk až 6,36 dolaru. Příjmy se zvýšily o 19 procent na 15,4 miliardy USD. Po odečtení provizí za reklamu činily 12,2 miliardy USD a o zhruba 200 milionů USD zaostaly za očekáváním.

Mezi spotřebiteli stále více roste zájem o připojení k internetu prostřednictvím mobilních přístrojů, tedy chytrých telefonů a tabletů. To má však negativní dopad na příjmy Googlu z reklamy. Kvůli menší obrazovce je zde reklama levnější než u tradičních osobních počítačů a laptopů. Průměrná cena za reklamu, tedy cena za kliknutí, firmy se tak snížila o devět procent a nižší byla již desáté čtvrtletí za sebou.

Výsledky zahrnují i problémovou divizi mobilních telefonů Motorola Mobility, kterou Google prodává čínské společnosti Lenovo za 2,9 miliardy USD. Motorola ve čtvrtletí zaznamenala ztrátu 198 milionů USD. Divize nevykázala zisk od doby, kdy ji Google před téměř dvěma lety koupil za 12,4 miliardy USD, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK