Na ředitelství silnic skončil Prachařův kontrolor Stanislav Klika

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Hromadná obměna vrcholného managementu na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) pokračuje. Po dvou měsících skončil šéf vnitřního auditu Stanislav Klika, kterého do organizace přivedl krátce po svém jmenování ministr dopravy Antonín Prachař (ANO). Nástupce odvolaného šéfkontrolora ŘSD zatím nevybralo, řekla ČTK mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Rozsáhlou změnou vedení prošlo ŘSD začátkem dubna po nástupu nového generálního ředitele Jana Kubiše, kdy musela odejít většina vedení této státní příspěvkové organizace.

Důvody pro Klikovo odvolání odmítlo ŘSD komentovat. Mluvčí ředitelství pouze uvedla, že mu zaměstnavatel ukončil pracovní poměr ve zkušební době.

Jmenování Kliky šéfem vnitřního auditu spolu s odvoláním bývalého generálního ředitele ŘSD Pavla Kočici bylo prvním krokem, který Prachař k ozdravení státní investorské organizace prosadil. Klika měl tehdy mandát zkontrolovat postup ředitelství silnic ve sporech se stavební společnosti Eurovia CS kvůli zvlněné dálnici u Ostravy. Předchozímu vedení interního auditu ŘSD Prachař vyčítal, že nedokázalo kvůli promlčení po stavebních firmách vymoci desítky milionů korun za neoprávněně účtované valorizace cen.

"Úkoly, které měl pan Klika zpracovat, byly splněny a další jeho působení je naprosto v kompetenci pana generálního ředitele Kubiše," uvedl Prachař. Do dalšího personálního složení nechce ŘSD zasahovat s tím, že za ně je odpovědný právě nový generální ředitel ŘSD. Nicméně chce mít i nadále informace o tom, jaké personální změny se na ředitelství plánují.

Rozsáhlé personální změny zahájil spor bývalého vedení ŘSD v čele s bývalým generálním ředitelem Pavlem Kočicou a odvolané šéfky Úseku pro kontrolu kvality staveb Miloslavou Pošvářovou. Ta během svého působení poukazovala na chyby a možnou korupční činnost ve vedení organizace. Po svém odvolání v polovině ledna získala Pošvářová podporu současné vlády. Prachař původně oznámil, že s Pošvářovou na ŘSD počítá. Její podmínkou návratu ale bylo odvolání velké části vedení ŘSD, které z organizace odešlo začátkem dubna.

Nakonec se Pošvářová do vedení organizace nevrátila a zhruba měsíc externě pracovala jako Prachařova poradkyně. I tuto funkci nakonec opustila s tím, že v současného ministra ztratila důvěru. Jako externí poradkyně prý nedostávala žádné úkoly, k ukončení spolupráce přispěl i případ údajné pomluvy, když Prachař prý ministryni spravedlnosti Heleně Válkové řekl, že Pošvářová během působení na ŘSD kradla. To ministr odmítl.

Tomáš Cafourek rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK