EU je ochotna jednat s Ruskem a Ukrajinou o otázce zemního plynu

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 17. dubna (ČTK) - Evropská unie je ochotna jednat s Ruskem a Ukrajinou o zajištění dodávek zemního plynu. EU to uvedla v dnešní odpovědi na dopis ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin před týdnem v listu evropským státníkům pohrozil, že zastaví dodávky zemního plynu na Ukrajinu, pokud Kyjev včas neuhradí své závazky za dodávanou surovinu. Dopis poslal také českému prezidentovi Miloši Zemanovi.

 

Šéf Kremlu tehdy v dopise napsal, že zastavení dodávek na Ukrajinu zvýší riziko, že Ukrajina bude pro své potřeby odčerpávat plyn určený původně pro Evropu. Navrhl mimo jiné zahájit bezodkladně diskusi, která by k vyřešení problémů kolem ukrajinského dluhu přispěla.

"Evropská unie souhlasí s Vaším návrhem na konzultace s Ruskou federací a Ukrajinou s ohledem na bezpečnost dodávek a tranzitu plynu," stojí v dopisu šéfa Evropské komise Josého Barrosa ruskému prezidentu Putinovi. Komise dopis zveřejnila na svém webu.

Podle ruského monopolního vývozce plynu Gazprom se dluh Ukrajiny za dodávky plynu vyšplhal na 2,2 miliardy dolarů (43,8 miliardy Kč). Ukrajinský státní energetický podnik Naftogaz o víkendu potvrdil, že přestal platit za dodávky ruského plynu. Tato situace má trvat, dokud strany nedospějí k závěru jednání o ceně ruského plynu. Ten po změně politického kurzu v Kyjevě není Rusko ochotno dodávat Ukrajině se slevou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK