Analytici: Zavedení třetí sazby DPH inflaci ovlivní minimálně

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Případné zavedení třetí sazby DPH ve výši deseti procent, na které se ve středu dohodla vládní koalice, se podle analytiků oslovených ČTK projeví poklesem inflace o 0,1 procentního bodu. Podle ekonomů není ale jisté, zda se snížení daně projeví u cen všech položek zařazených do této sazby v plné výši.

 

Koaliční strany se ve středu shodly na snížení DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu z 15 na deset procent od začátku příštího roku. O snížení DPH na dětské pleny bude muset vláda ještě jednat s Evropskou komisí. Ministerstvo financí v aktuální prognóze počítá příští rok s průměrnou inflací 2,3 procenta.

"Cena těchto výrobků by vlivem snížení DPH mohla poklesnout zhruba o čtyři procenta. Meziměsíční inflace v lednu příštího roku by tímto snížením mohla klesnout zhruba o 0,1 procentního bodu a obdobně i celoroční inflace, což je skoro zanedbatelné," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

"Vzhledem k tomu, že tyto položky budou patrně velmi sledovány a je jich poměrně málo, může dojít k plnému promítnutí poklesu DPH do cen a prodejci si nezvýší své ziskové marže. Respektive by zvýšení těchto marží nemělo být vysoké," dodal analytik Komerční banky Jiří Škop.

Naopak podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška se snížení sazby DPH na vybrané položky projeví snížením maloobchodních cen jen u léků, které mají ceny centrálně regulované. "Cenové změny v dalších skupinách zůstanou pro konečné spotřebitele těžko postřehnutelné. U dětských plen mám navíc pochybnost, zda se snížení podaří vyjednat s EU tak, aby mohlo začít platit již od začátku 2015," uvedl.

Dopad změny daně na ceny bude podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka záviset především na citlivosti poptávky. "Čím vyšší je cenová elasticita poptávky, tím výrazněji se změna sazeb daní projeví v ceně. Proto například ceny léků mohou reagovat jen málo, nebo vůbec, zatímco například knihkupci patrně zlevní téměř o celé snížení daní a jejich marže se nezlepší," uvedl.

Sobíšek zavedení třetí sazby DPH považuje za nežádoucí. "Definování a kontrolování, co je lék a co potravinový doplněk, nebo která dětská výživa je nenahraditelná, zbytečně zaměstná desítky státních úředníků. Vyjednávat s EU o dětských plenách omezí prostor k jednání o strategičtějších otázkách," uvedl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK