Zisk banky Goldman Sachs ve čtvrtletí klesl o 11 procent

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Americké investiční bance Goldman Sachs klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk o 11 procent na 1,9 miliardy USD (37,7 miliardy Kč). Důvodem byl hlavně propad příjmů z obchodování s cennými papíry s pevným příjmem, jako jsou dluhopisy. Uvedla to banka v dnešním prohlášení.

Zisk na akcii činil 4,02 dolaru. Překonal tak očekávání analytiků dotazovaných agenturou FactSet, kteří čekali zisk jen 3,94 dolaru na akcii. Příjmy klesly o osm procent na 9,3 miliardy USD a rovněž byly vyšší, než se čekalo.

Propad příjmů z obchodování s cennými papíry s pevným příjmem zaznamenaly i konkurenční firmy. Goldman však má na tento trh vyšší napojení, než konkurenti, proto na něj měl také pokles aktivity na trhu vyšší dopad. Příjmy divize obchodů s cennými papíry, měnami a komoditami banky klesly ve čtvrtletí o 11 procent na 2,85 miliardy USD.

Goldman vydělává většinu peněz z obchodování a investování na kapitálových trzích. To banku odlišuje od konkurenčních firem JPMorgan Chase & Co., Citigroup a Bank of America, u kterých velkou část podnikání tvoří také spotřebitelské úvěry, či banky Morgan Stanley, která má velkou divizi správy majetku pro bohaté klienty. Goldman obchoduje s cennými papíry pro klienty, upisuje akcie a dluhopisy, radí při fúzích a má divizi správy majetku, která se stará o majetek institucí a bohatých jedinců. Investuje rovněž vlastní peníze a poskytuje půjčky z vlastních peněz.

Výsledky v dalších divizích byly smíšené. Příjmy z upisování dluhu klesly o pět procent, příjmy z upisování akcií však stouply o 12 procent díky zájmu firem o primární nabídku akcií, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK