Druhý znojemský byt Borise Vostrého se vydražil za 735 tisíc Kč

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Druhý znojemský byt Borise Vostrého se vydražil za 734.933 korun. Vyvolávací cena, která byla stanovena na 494.933 korun, tak stoupla o zhruba čtvrt milionu korun. ČTK průběh elektronické dražby sledovala na portálu Okdražby.cz. Šlo o další z řady dražeb majetku zakladatelů harvardských investičních fondů. Vostrý byl odsouzen za tunelování fondů k mnohaletému vězení, nyní se skrývá ve Střední Americe.

Znalec přitom cenu bytu 1+1 v druhém patře zděného domu v řadové zástavbě ve znojemské Slovenské ulici stanovil na 742.400 korun. Přestože výsledná cena této částky nedosáhla, zájem o byt byl velký. Původně hodinová aukce se kvůli pozdějším příhozům protáhla o půl hodiny.

Už v únoru kladenský soudní exekutor Petr Kučera uspořádal dražbu jiného bytu v tom samém domě. Tenkrát se jednalo o byt s dispozicí 3+1 se sklepem a garáží také ve druhém patře. Z vyvolávací ceny 897.866 korun se konečná částka dostala až na 1,28 milionu korun, což bylo o 200 tisíc méně než odhadl soudní znalec.

Dražbu umožnil pravomocný rozsudek nad Vostrým a zakladatelem harvardských fondů Viktorem Koženým z října 2012. V květnu by měla následovat dražba domu Vostrého manželky ve Velké Dobré na Kladensku s vyvolávací cenou 4,67 milionu korun. Ta se měla původně uskutečnit už 25. března, nové datum dražby je 27. květen. V červnu se pak bude dražit i Vostrého podíl v bytovém domě v Sartoriově ulici v Praze 6. Peníze by měla získat nástupnická společnost - Harvardský průmyslový holding, a.s. v likvidaci, respektive jeho akcionáři.

Vostrý v reakci na nařízenou dražbu před časem pro týdeník Euro prohlásil, že se stále považuje za nevinně odsouzeného v politické kauze a že se plánuje obrátit na Evropský soud pro lidská práva. Dům, který tvořily oba vydražené byty, podle něj nechal postavit jeho dědeček. "Až budu v důchodu, budu tam bydlet. Rozhodně se nevzdávám," vzkázal týdeníku Vostrý. Výsledky únorové ani dnešní dražby nekomentoval.

Vrchní soud v Praze odsoudil Koženého a Vostrého za tunelování fondů k deseti a devíti letům vězení a miliardovým náhradám. Oba odsouzení se před rozsudkem dlouhodobě skrývají. Kožený bydlí na Bahamách, Vostrý v Belize, kde získal občanství. Snahy českých úřadů o jejich vydání zatím končily bezvýsledně.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK