Pražská burza počtvrté za sebou rostla, díky akciím ČEZ a Erste

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Pražská burza počtvrté za sebou rostla. Index PX se dnes zvýšil o 0,46 procenta na 1006,38 bodu. Vzhůru ho táhly akcie energetické společnosti ČEZ a Erste Bank. V pátek je pražská burza zavřená, podobně jako jiné evropské a světové akciové trhy. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká měna dnes vůči euru stagnovala, proti dolaru lehce posílila.

"Rostly všechny emise, výjimkou byly akcie VIG, NWR a Orco. Za nedostatku nových zpráv si dnes nejvíce polepšily akcie CME," shrnul výsledky Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. Za celý obchodní týden pražský akciový index stoupl o téměř 1,4 procenta.

Cenné papíry ČEZ, které dnes obstaraly zhruba polovinu obchodů, přidaly devět desetin procenta na 585 korun. Dopoledne přitom kvůli vybírání zisků ztrácely kolem tří čtvrtin procenta.

Akcie Erste Bank zdražily o 0,84 procenta na 675,10 koruny. Další bankovní emise, Komerční banka, přidala nepatrných 0,06 procenta na 4748 korun. Její akcie se dnes naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu 230 korun.

Mírně přes půl procenta na 299,30 koruny posílily cenné papíry telekomunikační společnosti Telefónica. Nejvýrazněji rostly akcie mediální firmy CME, stouply o 2,62 procenta na 54,90 koruny. O víc než procento a půl si polepšily cenné papíry petrochemického Unipetrolu a tabákové společnosti Philip Morris.

Developer Orco odepsal 1,84 procenta a končil na 16 korunách. Za celý týden jeho akcie oslabily o víc než devět procent. Čtyři desetiny procenta dnes ztratily akcie těžební NWR, tři desetiny pojišťovny VIG.

Česká měna dnes vůči euru končila téměř beze změny kurzu na 27,48 Kč/EUR, k dolaru zpevnila o tři haléře na 19,86 Kč/USD. "I přes eskalující rusko-ukrajinskou krizi se obchodování se středoevropskými měnami neslo v klidném duchu," podotkl Viktor Zeisel z investičního bankovnictví Komerční banky. Koruna sice podle něj dopoledne oslabila nad 27,50 Kč/EUR, čímž překonala své více než dvouměsíční minimum, odpoledne se ale vrátila do blízkosti středeční závěrečné hodnoty.

Kurz české měny: Předchozí závěr Dnes v 17:00 Kč/EUR 27,47 27,48 Kč/USD 19,89 19,86

Zdroj: Patria Online

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK