Akcie na burze v týdnu stouply o 1,4 procenta na 1006 bodů

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Akcie na pražské burze za uplynulý týden stouply o 1,4 procenta na 1006 bodů. Největší zisky zaznamenaly opět cenné papíry ČEZ, naopak nejvíce oslabily akcie developerské firmy Orco. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie klesly o 2,5 procenta. V pátek se v Praze neobchoduje.

"Uplynulý zkrácený týden se nesl ve znamení dění na Ukrajině a výsledkové sezony. Situace na Ukrajině se nadále vyhrocuje zásahem ukrajinské armády na východě země. Obava z otevřené vojenské intervence ze strany Ruska je stále nasnadě a trhy tento aspekt velmi silně vnímají. Výsledková sezona v USA pokračovala především bankami a technologiemi. Oba sektory podaly spíše smíšená čísla," uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií v uplynulém týdnu bylo Orco, které ztratilo 9,1 procenta na 16 Kč. Firma byla bez výraznějších zpráv týkajících se konkrétně společnosti. "Opětovně probíhal výprodej a nelze vyloučit, že dále vyprodával fond Kingstown, který již dříve oznámil, že snížil svůj podíl ve společnosti pod pětiprocentní hranici," upozornil Vaníček.

Naopak největší růst zaznamenaly akcie ČEZ, které přidaly 5,8 procenta na 585 Kč. Firma pokračovala v růstu po informaci z předminulého týdne o ukončení tendru na Temelín a z toho pramenící spekulaci na vyšší dividendu, o které se již zmiňovali v médiích i někteří politici. Na trhu je vidět větší zájem zahraničních účtů.

Příští týden bude hlavní váha investorského zájmu ležet na výsledkové sezoně. Současně se bude úzce sledovat dění na Ukrajině, kde vedle nepokojů na východě země probíhají diplomatická jednání mezi EU, USA, Ruskem a Ukrajinou. "Výhled na obchodování zůstává stejný s očekáváním výrazné rozkolísanosti díky geopolitickým informacím a reakcí na výsledkovou sezonu," odhadl. Připomněl, že pražská burza bude v pondělí zavřena z důvodu Velikonočního pondělí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK