Areva po zrušení tendru na Temelín končí se soudním sporem

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. dubna (ČTK) - Francouzská společnost Areva stahuje své odvolání k soudu proti vyřazení z tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín, který ČEZ před týdnem zrušil. Firma tak chce v Česku začít nové vztahy s místními partnery a věří v budoucí spolupráci, sdělila dnes ČTK v tiskovém prohlášení. Areva patřila mezi tři účastníky tendru, ČEZ ji z něj vyřadil předloni v říjnu s poukazem na závažná pochybení v předložené nabídce.

Stažení odvolání je podle Arevy po zrušení tendru logickým krokem. "Stažením tohoto odvolání tak chceme zahájit nový začátek vztahů s místními partnery. Areva věří, že budoucnost přinese pro spolupráci v energetickém sektoru nové příležitosti," uvedl v tiskovém prohlášení viceprezident a ředitel Arevy pro střední a východní Evropu Jean-André Barbosa.

Areva se po vyřazení chtěla do tendru na dostavbu Temelína vrátit. Na její návrh Krajský soud v Brně vydal loni v říjnu předběžné opatření, podle nějž ČEZ nemohl uzavřít s případným vítězem tendru smlouvu. Vyloučení francouzské firmy z tendru před tím posvětil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a ČEZ byl přesvědčený, že vyřazením Arevy nijak nepochybil.

Soutěže o dostavbu dvou bloků Temelína se vedle Arevy účastnila americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské konsorcium MIR.1200. Firma Westinghouse Electric Company už dříve uvedla, že je z rozhodnutí zrušit tendr v jeho finální fázi zklamána. Konsorcium MIR.1200 sdělilo, že se kvůli zrušenému tendru s Českem nebude soudit. ČEZ ale už před tím uvedl, že v podmínkách soutěže bylo stanoveno, že účastníkům nenáleží jakékoliv náhrady spojené s účastí v tendru.

Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš minulý týden uvedl, že dostavba Temelína je bez státní garance nemožná. Zrušení tendru ale neznamená konec příprav na budoucí rozšíření Temelína. Nyní by prý ale tržní riziko investice do výstavby dvou bloků bez státní podpory nebo garance výkupní ceny bylo příliš veliké. Hodnota zakázky se odhadovala na několik set miliard korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK