Projekt plynovodu South Stream dál pokračuje, řekl ruský ministr

18.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. dubna (ČTK) - Práce na projektu plynovodu South Stream z Ruska do jižní Evropy běží bez přerušení a Rusko s Evropskou unií o realizaci projektu nadále diskutuje. Řekl to dnes ruský ministr energetiky Alexander Novak. Činitelé Evropské unie projekt South Stream zpochybnili kvůli zásahům Ruska na Ukrajině a ruské anexi Krymu.

"Projekt se uskutečňuje na základě mezistátních dohod. Podle mezinárodního práva takové dohody nelze blokovat. S Evropskou komisí ohledně South Stream konzultujeme, práce pokračují," řekl Novak novinářům podle agentury Reuters.

South Stream má podle současných plánů začít přepravovat ruský zemní plyn do Evropy od prosince 2015. Potrubí má vést pod hladinou Černého moře a dál přes Bulharsko, Srbsko, Maďarsko, Slovinsko a Rakousko až do severovýchodní Itálie. Cílem projektu je obejít nestabilní Ukrajinu, a lépe tak zabezpečit ruské dodávky do Evropy.

V březnu šéf italské ropné společnosti Eni varoval, že stavba plynovodu je kvůli nynějším ruským akcím na Ukrajině ohrožena. Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger poté prohlásil, že proces schvalování plynovodu regulačními orgány EU se kvůli ruské anexi Krymu zastavil, a zastavení projektu požadují někteří poslanci v Evropském parlamentu.

Proti tendencím EU zablokovat South Stream se ve čtvrtek důrazně postavilo Bulharsko, které by z nového plynovodu mělo největší užitek. Bulharský ministr energetiky Dragomir Stojnev obvinil činitele EU z politicky motivované snahy o zmaření strategicky důležitého projektu a prohlásil, že Bulharsko chce i přes napětí mezi Západem a Ruskem zahájit jeho výstavbu ještě letos.

"South Streem je dlouhodobý projekt infrastruktury strategického významu. Teď ho chtějí (v Evropském parlament) zastavit. Jak se máme rozvíjet? Tato krize ukazuje, že Bulharsko nemá zajištěnu bezpečnost dodávek zemního plynu," řekl Stojnev novinářů.

Bulharsko je členem EU i NATO, má ale úzké svazky s Ruskem a je téměř zcela závislé na ruském plynu přepravovaném přes Ukrajinu. Stojnev nadhodil řečnickou otázku, proč se neuvažuje o zastavení ruských dodávek plynu přes plynovod Nord Stream, který propojuje Rusko přímo s Německem. "Vypadá to, že South Stream se může obětovat a my se s tím máme vyrovnat. Ne, tato vláda bude hájit bulharské národní zájmy," prohlásil Stojnev v emocionálním vyjádření.

Bulharsku začalo hrozit, že kvůli dopadům ukrajinské krize by mohlo přijít o výsadu první země, kde by plynovod v Evropě ústil. Turecko chce údajně Rusku navrhnout, aby plynovod z Černého moře ústil v jeho evropské části, aby se vyhnul možnosti zablokováni ze strany EU a mohl využít rychle rostoucí turecké poptávky. Turecký ministr energetiky Tanez Yildiz by měl o otázce dodávek plynu jednat počátkem příštího týdne v Ankaře s náměstkem šéfa ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexandrem Medveděvem.

Ročně má South Stream přepravovat přes 60 miliard metrů krychlových plynu, což je přes deset procent objemu, který Evropa ročně spotřebovává. Plné kapacity by měl dosáhnout v roce 2018.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK