Čína má zamořenou pětinu zemědělské půdy, říká kdysi tajná studie

18.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 18. dubna (ČTK) - Skoro pětina zemědělské půdy v Číně je zamořená jedovatými kovy. Ukázala to zpráva tamní vlády. Nejvíce půdu kontaminovaly těžké kovy kadmium, nikl a arzén, stojí také v několikaleté studií. Čínské komunistické úřady ji původně považovaly za natolik citlivou, že ji označily za státní tajemství, napsala dnes agentura AP. Zpráva je podle ní první svého druhu v Číně.

Odborníci průzkum prováděli od roku 2005 do loňska. Výsledky ukázaly, že kontaminováno je celkem 16,1 procenta čínské půdy a 19,4 procenta obdělavatelné půdy. Zpráva poukazuje i na zdravotní rizika. Ta se přitom v případě těžkých kovů mohou projevit až za desítky let.

"Celkový stav čínské půdy nepřipouští žádný optimismus," stojí ve zprávě, jejíž souhrn ve čtvrtek večer zveřejnilo čínské ministerstvo životního prostředí a ministerstvo půdy a přírodního bohatství.

Veřejnost v nejlidnatější zemi světa stále neliběji reaguje na zprávy o stavu znečištění životního prostředí. Čína má za sebou dvě desetiletí raketového růstu průmyslové výroby, což spolu s nadměrným užíváním zemědělské chemie a minimální ochranou životního prostředí vyvolávalo obavy o bezpečnost čínské zemědělské produkce a stav tamní orné půdy, napsala AP. Na skutečnost, že vláda příliš informací o stavu životního prostředí nezveřejňuje, poukazovala i některá oficiální média.

Pekingský právník Tung Čeng-wej, jehož žádost o zveřejnění dat o půdě ze začátku loňského roku úřady odmítly s tím, že jde o státní tajemství, připsal nejnovější krok veřejnému tlaku. Upozornil také, že některé vzorky v průzkumu jsou skoro deset let staré. Kdyby se uskutečnil dnes, byly by prý výsledky mnohem horší.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK