Ve střední Evropě se loni pronajalo 1,4 mil. m2 kanceláří

18.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Ve střední Evropě se loni pronajalo rekordních 1,4 milionu metrů čtverečních kanceláří, což je meziročně zhruba o osm procent více. Praha se na pronájmech podílela 21 procenty, se 45 procenty kralovala Varšava. Vyplývá to z nejnovější zprávy o stavu středoevropského kancelářského trhu realitní poradenské společnosti Cushman & Wakefield (C&W). Celkem je ve čtyřech hlavních městech regionu, kde se nachází drtivá většina sledovaných kanceláří, téměř 12 milionů metrů čtverečních kancelářských ploch.

Za loňský rok ve střední Evropě přibylo celkem 436.000 metrů čtverečních kanceláří. V porovnání s předchozím rokem, kdy na trh bylo uvedeno 460.000 metrů čtverečních kancelářských ploch, tak šlo o mírný pokles. Nejvíce se podle C&W stavělo ve Varšavě (takřka 300.000 metrů čtverečních), následně v Praze (necelých 80.000 metrů čtverečních), Budapešti (33.000 metrů čtverečních) a Bratislavě (26.000 metrů čtverečních).

"Recese se projevila poklesem nové výstavby v celém regionu, i když pokles nebyl ve všech lokalitách stejně. S postupným oživením trhu očekáváme, že nová výstavba v příštích dvou letech zase posílí," odhaduje Jonathan Hallett, výkonný ředitel Cushman & Wakefield ve střední Evropě. Podle něj nájemci opět jeví zájem o zvětšování pronajatých ploch, a pro developery je tak snadnější získat financování pro spekulativní výstavbu.

Na konci roku 2013 zůstalo ve čtyřech hlavních městech střední a východní Evropy 14,3 procenta neobsazených kancelářských prostor, míra neobsazenosti kanceláří v Praze se pohybovala kolem 13 procent.

Nejvyšší nájem zaplatí zájemci v centru Varšavy, a to až 25 eur (cca 690 Kč) za metr čtvereční a měsíc. Nejlevněji si lze kancelář pronajmout v Budapešti, měsíčně za 15 eur (cca 418 Kč) za za metr čtvereční. V Praze nájemné mírně kleslo na 20,50 eura (560 Kč) za metr čtvereční měsíčně.

Kancelářský trh bude pro investory atraktivní i letos. "Zájem zahraničního i domácího kapitálu se šíří do polských regionálních měst, kde se zaměřuje na nejlepší aktiva v dané kategorii. Do hledáčku se opět dostala i Budapešť. Jsme svědky rostoucího zájmu investorů o kanceláře první a druhé generace ve špičkových lokalitách Prahy a Varšavy. Půjde o výrazný trend příštích 24 měsíců a kancelářský sektor bude z hlediska investiční aktivity dominantní i v roce 2014," prohlásil James Chapman, partner a vedoucí investičního týmu pro středoevropský region v C&W.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK