Turecko a Rusko se dohodly zvýšit kapacitu plynovodu Blue Stream

21.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ankara 21. dubna (ČTK) - Turecko a Rusko se dohodly na zvýšení kapacity plynovodu Blue Stream, který přivádí ruský plyn přes Černé moře do Turecka, ze současných 16 na 19 miliard metrů krychlových ročně. Oznámil to dnes turecký ministr energetiky Tanez Yildiz. Turecko, které je závislé na ruském plynu, by zároveň ještě dnes mělo zahájit jednání s ruským monopolním vývozcem plynu Gazprom o možné změně ceny plynu či jeho dodávkách, napsala agentura Reuters.

 

"Nalezli jsme rámcovou shodu s Ruskou federací," prohlásil podle agentury AFP Yildiz před plánovaným setkáním s náměstkem šéfa ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexandrem Medveděvem. Yildiz přitom upřesnil, že Ankara by s Moskvou mohla podepsat nový kontrakt o odběru plynu za "rozumnou cenu".

Turecká poptávka po plynu stoupla od roku 2000 o více než trojnásobek na skoro 47 miliard krychlových metrů. Očekává se přitom, že se bude zvyšovat i nadále v souvislosti s tím, jak roste turecká ekonomika i tamní populace. Turecko přitom skoro veškerou svou poptávku po energiích pokrývá dovozem ze zahraničí, a otázka cen plynu tak bude další prioritou vlády v Ankaře, napsal dnes Reuters.

Yildiz minulý týden naznačil, že Turecko je ochotno dát Rusku souhlas s případným vstupem plynovodu South Stream na své území. S Alexandrem Medveděvem by měl hovořit i o krocích, jak zabránit případným problémům se zajištěním dodávek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK