Počet exekucí klesá, pomáhá i oddlužení

22.04.2014 | , www.oddluzteme.cz
Komerční sdělení


Ač by se to z vývoje zadluženosti českých domácností, jejichž dluh u bank a finančních institucí vzrostl v minulém roce o 42,6 miliard, nemuselo zdát počet exekucí postupně klesá. Exekutorská komora ČR uvádí, že v roce 2011 bylo soudy nařízení 936 000 exekucí, následující rok 820 000 exekucí a v loňském roce pak 714 000. Přičemž sami soudní exekutoři nemají na počet exekucí vliv, neboť ty jsou zahajovány soudem na věřitelův návrh.

Počty exekucí však nekorespondují s počty dlužníků, neboť jeden dlužník může mít na svědomí více exekucí. Rekordman z Prahy čelil dvěma stovkám exekucí. Za jejich klesajícím počtem je především možnost exekuce spojovat. Skutečný počet dlužníků čelících exekuci naopak může už vzhledem k vývoji zadluženosti českých domácností růst.

Efektivnější exekutoři jsou hrozbou dlužníkům

Nesporným faktem je však skutečnost, že se exekutorům za poslední roky podařilo svou práci zefektivnit, takže vzrostl počet ukončených exekucí a vymahatelnost se pohybuje kolem 40 procent. Dostane-li se tedy dlužník do spárů exekutora a neovládá-li zrovna různé právní kličky, jak mu uniknout, pravděpodobně jej exekutor připraví o veškerý majetek. Před zavedením institutu soudních exekutorů byla totiž vymahatelnost pohledávek soudy pouze na úrovni 3 procent.

Lidé si už na dluhy dávají pozor, chrání je osobní bankrot

Pozitivním trendem je posilující finanční gramotnost obyvatelstva, pro které je zadlužování již nepřijatelné. Díky nejrůznějším občanským poradnám a především díky informacím z internetu dnes lidé už vědí, jak se dluhům bránit. Spadnou-li však přesto do dluhové pasti, díky insolvenčnímu zákonu, který vstoupil v uplynulých letech v platnost, se mohou před exekucemi uchránit osobním bankrotem. I tento institut počet exekucí ovlivňuje, neboť rozhodnutím soudu o zapsání dlužníka do inscolvenčního rejstříku končí možnost věřitelů podávat na něj další exekuční řízení. Stačí-li příjmy dlužníka na splacení 30 procent všech dluhů v průběhu pěti let, rozhodne v insolvenčním řízení soud o oddlužení. Dlužník v té době nesmí mít dluhy z podnikaní. Nesmí být v posledních 5 letech pravomocně odsouzen za trestný či majetkové, nebo hospodářské povahy. Splátky dluhu mohou probíhat srážkami ze mzdy nebo prodejem soukromého majetku. Nově od ledna 2014 nemá na oddlužení vliv, zda před insolvenčním řízení byl dlužník podnikatelem či ne. Přihlíží se pak pouze k procentu dluhů z podnikání.

Oproti exekucím počty osobních bankrotů stoupají

V loňském roce zaznamenal počet osobních bankrotů meziročně 13 procentní nárůst, kdy se jejich počet zvýšil o 2209 na 19 165 v roce 2013. I když nárůst není tak markantní jako v předchozích letech, stále to není příliš lichotivé číslo. Potvrzuje však pozitivní trend, s nímž se dlužníci snaží včas řešit svou situaci. Díky oddlužení mohou umořit podstatnou část jejich dluhu, aniž by ji museli platit. Po 5 letech je jim totiž zpravidla zbytek dluhu odpuštěn a oni mohou žít klidněji. Další 4 roky si však nesmí znovu vypůjčit. Až pak je jejich jméno z insolvenčního rejstříku vymazáno. To vyvažuje možnost už do dvou hodin od podání návrh na insolvenci zastavit všechny běžící exekuce a spát klidnějším spánkem.

V záplavě lejster pomáhají profesionálové

Ač se to nemusí zdát, i samotné oddlužení se může při neznalosti stát drahou záležitostí. Na náklady insolvenčního řízení může soud v krajním případě požadovat zálohu až 50 tisíc korun. V některých případech může místo o oddlužení rozhodnout o konkurzu, v němž je rozprodán všechen majetek dlužníka. Proto se na trhu s oddlužením pohybují společnosti nabízející oddlužení jako komerční službu. Garantují dlužníkům, kteří splňují zákonná kritéria oddlužení, 100 procentní úspěšnost schválení návrhu na osobní bankrot a pomohou jim zbavit se až 70 procent dluhů. Oproti případným majetkovým újmám to není ani tak drahá služba. V průměru dlužník zaplatí 10 000 Kč. Jedná se o stále rostoucí trh s desítkami tisíc klientů.

Šance pro zprostředkovatele pomoci dlužníkům s oddlužením

Vzhledem růstu počtu oddlužení a zájemců o něj se na trhu práce otevřely nové příležitosti pro spolupráci se společnostmi zaměřujícími se na oddlužení. Ať už přímo pracovním poměrem v nich na různých pozicích nebo na provizním základu jako insolvenční poradce v rámci rozšíření své kvalifikace. Přičemž vzhledem k průměrné částce za oddlužení získává poradce poměrně vysokou provizi 7580 Kč za každého klienta, kterému od dluhů pomůže. Může tak napomoci rostoucímu počtu těch, kteří se ubránili exekuci, a dále snižovat počet exekucí.

Současný trend poklesu exekucí nevyjadřuje faktický stav vývoje zadluženosti českých domácností a pokud dlužníci nebudou využívat institutu oddlužení, může se dluh stále zvyšovat. Zabránit tomu mohou další legislativní změny, které by zpřístupnily osobní bankrot dalším dlužníkům. U živnostníků například počet návrhů na insolvenci vzrostl od začátku roku o 43 procent právě díky legislativní změně. Pozitivní trend mohou ovlivnit i insolvenční poradci.

Autor článku

Reklamní sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení