Zisk výrobce elektroniky Philips v 1. čtvrtletí výrazně klesl

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 22. dubna (ČTK) - Ziskové ukazatele nizozemského výrobce elektroniky Philips za první čtvrtletí výrazně klesly a snížily se i jeho tržby. Společnost dnes uvedla, že její výkon oslabily náklady na restrukturalizaci, nepříznivé vlivy kurzových změn a slabší poptávka v některých klíčových zemích.

Provozní zisk před splátkou úroků a amortizací (EBITA) se proti prvním třem měsícům loňského roku snížil o 22 procent na 314 milionů eur (8,6 miliardy Kč). Analytici podle agentury Reuters čekali v průměru lepší výsledek 341 milionů eur. Čistý zisk klesl o 16 procent na 137 milionů eur.

Tržby společnosti oslabily o 4,5 procenta na pět miliard eur. Vlivy kurzových změn snížily tržby o pět procent a zisk EBITA kvůli nim klesl o téměř dvě procenta, uvedla firma.

Philips předpověděl, že kvůli slabší poptávce po zdravotnické technice v Číně a v Rusku bude pro něj letošní rok náročný. Šéf společnosti Frans van Houten je ale přesvědčen, že Philips splní střednědobé finanční cíle pro rok 2016.

Firma, která se zaměřuje na spotřební elektroniku, osvětlovací a zdravotnickou techniku, od van Houtenova nástupu před třemi roky snížila náklady, prodala slabší aktivity a zaměřila se na nové perspektivní oblasti. Její akcie díky tomu za poslední dva roky vzrostly o 80 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK