Objem bankovních úvěrů stoupl v únoru o 4,7 pct na 2,5 bilionu Kč

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl ke konci února meziročně o 4,7 procenta na 2,51 bilionu korun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace. Objem úvěrů podnikům stoupl o 1,6 procenta, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 4,8 procenta.

Z úvěrů obyvatelstvu stouply spotřebitelské úvěry o 2,4 procenta a hypoteční úvěry o 6,6 procenta. "Přestože u úvěrů obyvatelstvu hrají hlavní roli stále především hypotéky, pozitivní dynamiku začínají nabírat i úvěry na spotřebu," uvedl analytik ČBA Jiří Bušek. Meziměsíční snížení dynamiky celkového objemu úvěrů proti lednovým 5,9 procenta je podle něj způsobeno mimo jiné poklesem úvěrů nerezidentům o více než deset miliard a nefinančním podnikům o zhruba osm miliard korun.

Průměrné sazby z nových úvěrů podnikům se v únoru měnily pouze nepatrně a zůstávají tak blízko historických minim. Průměrné úrokové sazby z nových úvěrů domácnostem na spotřebu se zvýšily na 14,11 procenta a u úvěrů na nákup bytových nemovitostí klesly na 3,43 procenta.

Kvalita úvěrového portfolia bank v zásadě zůstala stejná. Objemy takzvaných klasifikovaných úvěrů i úvěrů v selhání se proti lednu snížily. Jejich podíl na celkových úvěrech se zvýšil na 10,06 procenta u klasifikovaných úvěrů a na 5,86 procenta u úvěrů v selhání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK