MF chce snížit deficit veřejných financí do 2017 na 1,7 pct.

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Deficit veřejných financí by měl do roku 2017 klesnout na 1,7 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Letos počítá ministerstvo financí s deficitem 1,8 procenta, příští rok 2,3 procenta a v roce 2016 se schodkem dvě procenta. S odvoláním na aktualizovanou verzi Konvergenčního programu to na dnešní konferenci k prorůstové politice vlády uvedl náměstek ministra financí Jan Gregor. EU vyžaduje mimo jiné pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP.

Gregor zároveň upozornil, že deficit pro rok 2015 může být o 0,5 procentního bodu vyšší, a to kvůli nové smlouvě o pronájmu stíhaček Gripen. Takový krok totiž vyžadují evropské účetní standardy.

Podíl vládního dluhu na HDP by měl podle Gregora letos činit 44 procent. Loni byl 46 procent.

Loni deficit veřejných financí klesl na 1,44 procenta hrubého domácího produktu z předloňských 4,2 procenta. "Příjmovou stranu ovlivnil zejména růst objemu vybraných daní, a to především daní z produktů. Mezi dominantní vlivy na straně výdajové patří pokles investičních výdajů na úrovni centrální i místní vlády," uvedli k tomu statistici.

Konvergenční program projedná vláda podle Gregora v pondělí 28. dubna a do konce měsíce jej odešle Evropské komisi. Program je základním dokumentem země pro přijetí eura a popisuje rozpočtovou strategii vlády a plánovaný vývoj veřejných financí v následujících letech.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů a firem, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK