Nezaměstnanost na Slovensku klesla na jeden a půlroční minimum

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 22. dubna (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku letos v březnu klesla na jeden a půlroční minimum. Bez práce bylo 13,28 procenta obyvatel, v předchozím měsíci nezaměstnanost v zemi dosáhla 13,49 procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo slovenské ústředí práce.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, ve třetím měsíci letošního roku dosáhl na Slovensku 358.285 lidí. Ve srovnání s únorem to představuje pokles o zhruba 5800 osob, proti předchozímu roku se řady nezaměstnaných ztenčily o téměř 38.000 lidí. Loni v březnu nezaměstnanost na Slovensku činila 14,68 procenta.

Navzdory postupnému zlepšování situace na slovenském trhu práce se země v EU nadále řadí ke státům, které mají vyšší nezaměstnanost, než je unijní průměr. V České republice je míra nezaměstnanosti dlouhodobě nižší než na Slovensku - v březnu klesla na 8,3 procenta z únorových 8,6 procenta.

Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že letos se situace na domácím trhu práce mírně zlepší. Zaměstnanost by se měla zvýšit díky očekávanému zrychlení tempa ekonomického růstu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK