Gazprom loni zvýšil své rezervy plynu a schopnost vyvážet

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 22. dubna (ČTK) - Ruský plynárenský gigant Gazprom zvýšil v loňském roce své prokázané rezervy plynu o téměř třetinu. Díky novým polím a těžebním projektům bude moci uspokojovat rostoucí poptávku Evropy a zároveň rozšiřovat své trhy v Asii. Společnost to sdělila po dnešním zasedání svého vedení.

Gazprom novými objevy loni plně nahradil těžbu a navíc ještě zvýšil zásoby o 647 miliard krychlových metrů, Jeho těžba dosáhla 487,4 miliardy kubíků.

Ruský premiér Dmitrij Medveděv dnes prohlásil, že Rusko má o rozšiřování možností dodávek svého plynu v Asii nyní ještě větší zájem než kdy předtím. Medveděv ve vystoupení před zákonodárci označil dohady o dovozu plynu do Evropy z USA za "bluf". Evropa po ukrajinské krizi a intervencích Ruska v této zemi nyní horečně diskutuje o tom, jak snížit svou energetickou závislost na Rusku.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí, včetně České republiky. Pokrývá zhruba čtvrtinu až třetinu evropské poptávky po plynu. Firma loni zvýšila vývoz do Evropy o 16 procent na 161,5 miliardy krychlových metrů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK