Eurovii CS loni klesl zisk o čtvrtinu na 485 milionů Kč

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Stavební společnosti Eurovia CS loni klesl zisk po zdanění o čtvrtinu na 485 milionů korun. O 12 procent na 13,2 miliardy korun klesly také tržby, informovala dnes mluvčí společnosti Iveta Štočková. Výsledky odráží situaci ve stavebnictví posledních několika let, dodal generální ředitel a předseda představenstva společnosti Martin Borovka.

"Jsme rádi, že se nám daří získávat zakázky v rámci městských a urbanistických projektů a udržet tak své přední postavení na českém a slovenském trhu," uvedl Borovka.

"Kromě rozšíření portfolia prací, mezi které patří například vodohospodářské stavby nebo revitalizace městských zón, rozšiřuje společnost své působení také do zahraničí. Aktuálně pracuje na některých zakázkách v Litvě," doplnila Štočková.

Eurovia CS, dříve Stavby silnic a železnic, patří k největším tuzemským stavebním firmám. Díky lepším maržím pravidelně předstihuje z hlediska zisku všechny konkurenty. Věnuje se hlavně silničním a železničním stavbám financovaným z veřejných rozpočtů. Loni však podíl státních zakázek klesl na 58 procent ze 70 procent v roce 2009. Firma dlouhodobě vede spor s Ředitelstvím silnic a dálnic ČR o zvlněnou dálnici D47.

Součástí společnosti je i 30 lomů, 25 obaloven a pět pískoven v Česku a na Slovensku. Loni v nich firma vytěžila 5,4 milionu tun kameniva. Na konci loňského roku firma zaměstnávala 2718 lidí, což je o 232 méně než o rok dříve. Vlastníkem je od roku 2006 francouzská Eurovia, která patří do světového koncernu Vinci.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK