Praha zadala tendr na vybudování velínů pro Blanku za 114 milionů

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. dubna (ČTK) - Praha po několika týdnech váhání zadala zakázku na vybudování a technologické vybavení dočasných řídicích středisek pro provoz tunelu Blanka. Zakázku za 114 milionů korun získala ČKD Praha DIZ. Podle informací ČTK o tom dnes rozhodla rada města. Bez velínů by se provoz v problematickém tunelu, který město vyjde na zhruba 36 miliard korun, nemohl rozjet. Zatím není jasné, jak dlouho práce potrvají. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) věří, že hotovo bude do září. Někteří kritici ale termín zpochybňují.

Zprovoznění tunelu závisí nejenom na vybudování velínů. Klíčovou roli hraje především arbitráž mezi Prahou a stavební firmou Metrostav. Rozhodčí soud v pátek Metrostavu nařídil, aby stavbu dokončil do pěti měsíců. Praha má naopak stavební společnosti zaplatit přes čtyři miliardy korun. Metrostav prý stavbu zahájí, jakmile peníze dostane. Kolik času si vyžádá technologické vybavení, ČKD Praha DIZ dosud neuvedla.

ČKD Praha DIZ, která je dodavatelem technologické části tunelu Blanka, získala zakázku na stavbu velínů v jednacím řízení bez uveřejnění, v němž je osloven jen jeden dodavatel. To je sice podle vedení Prahy i firem legitimní způsob zadávání zakázek, někteří pražští radní ale za obdobný postup při výběru dodavatele čelí v kauze opencard trestnímu stíhání. A nynější vedení města se kvůli možnému střetu se zákonem užšího výběru obávalo. "Je třeba přijmout zodpovědnost," řekl už dříve ČTK Nouza, který problematiku Blanky řeší.

Podle některých kritiků především z řad opozice potrvá vybudování a zkoušky nutné k provozu velínů několik měsíců. Termín zprovoznění Blanky stanovený na konec léta proto považují za nereálný. Mluví spíš o konci roku.

Důležitá dopravní stavba, jejíž budování schválila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měla původně stát zhruba o deset miliard méně a sloužit řidičům už v roce 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK