Linet zvýší obrat o 20 procent na 2,4 miliardy korun

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Želevčice (Slánsko) 22. dubna (ČTK) - Výrobce zdravotnických lůžek Linet, který je součástí mezinárodního holdingu Linet Group SE, očekává ve fiskálním roce 2013/2014 nárůst obratu až o 20 procent na 2,4 miliardy korun. Největší zvýšení obratu zaznamenal holding v USA, chystá se také rozrůstat na indickém a čínském trhu. ČTK to dnes řekl generální ředitel Linet Group SE Zbyněk Frolík. Výsledky hospodaření v ČR zveřejní Linet v červnu, za celou skupinu v září.

Dvacetiprocentní nárůst obratu odpovídá jeho zvýšení o zhruba 400 milionů korun oproti minulému fiskálnímu roku. "Není ještě jasné, jaký podíl na tom má změna kurzu eura. Více než 95 procent byznysu děláme mimo Českou republiku," uvedl Frolík. Zvýšení obratu předpokládá i za celou mezinárodní skupinu, a to zhruba o osm procent.

Nyní Linet nejvíce expanduje ve Spojených státech, kde obrat roste ročně o sto procent. "Zatímco předchozí hospodářský výsledek byl asi 20 milionů dolarů, letos očekáváme zhruba dvojnásobek," řekl Frolík. Růst obratu očekává společnost například i v několika afrických státech či Indii. Od loňského roku má Linet dceřinou společnost i v Rusku. "V jednání je poměrně hodně významných projektů, uvidíme, jak se to bude vyvíjet i vzhledem k současné politické situaci," uvedl ředitel.

Společnost se také chystá expandovat na čínský trh, čeká na dokončení certifikace, která trvá tři roky. Holding by tam měl rovněž v blízké době podepsat memorandum o spolupráci s největším státním distributorem farmaceutik a zdravotnické techniky. Další plány má v oblasti edukačních aktivit a systému péče o seniory v Číně, kde bude podle odhadů v následujících 15 letech chybět až 20 milionů míst, tedy i lůžek, v zařízeních pro seniory.

Společnost Linet je tři roky součástí mezinárodního holdingu Linet Group SE se sídlem v Nizozemsku. Minulý rok meziročně zvýšila tržby o 15 procent na zhruba 150 milionů eur (z více než 3,7 miliardy korun na více než 4,1 miliardy korun). Linet v roce 2013 vyrobil zhruba 70.000 zdravotních lůžek a tento rok očekává zvýšení produkce na 77.000 lůžek.

Podle Frolíka nyní v celém holdingu pracuje přes 900 zaměstnanců, z toho 550 v závodě v Želevčicích u Slaného. Druhý závod se nachází v německém Wickede. Holding své produkty vyváží do více než 100 zemí, přičemž využívá vlastních obchodních zastoupení v několika evropských zemích, Jižní Americe a v USA i síť partnerských distribučních společností.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK