Ceny ropy kvůli očekávanému zvýšení zásob v USA míří dolů

22.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy po pondělním mírném růstu dnes zamířily prudce dolů. Investoři očekávají zvýšení produkce a zásob této strategické suroviny ve Spojených státech, které jsou jejím největším spotřebitelem. Zároveň podle Reuters vnímali menší riziko plynoucí z ukrajinské krize.

Cena severomořské ropy Brent dnes před 18:00 SELČ klesala o dolar a 20 centů na zhruba 108,72 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevňovala o více než dva dolary na 102,20 USD za barel.

Obchodníci v Evropě se vrátili do práce po velikonočním prodlouženém víkendu, během kterého nezaznamenali větší změny v napětí na východě Ukrajiny, kde proruští separatisté ovládají některé správní budovy. Krize se v jejich očích o víkendu neprohloubila a obchodníci podle analytika Phila Flynna ze skupiny Price Futures Group odebrali část rizikové přirážky z trhu.

Mezi investory se objevují obavy, že další západní protiruské sankce by mohly narušit dodávky ruské ropy. Americký viceprezident Joe Biden dnes při návštěvě Ukrajiny slíbil této zemi hospodářskou pomoc a vyzval Rusko, aby začalo jednat podle nedávné ženevské úmluvy o pokojném řešení krize.

Cenu americké lehké ropy dnes dolů tlačí další očekávané zvýšení amerických zásob ropy. Americký úřad EIA zveřejní údaje o stavu zásob ve středu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 108,72 109,95 New York - Nymex WTI květen 102,20 104,37

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK