O dodávkách plynu pro Kyjev se má prý jednat v Bratislavě

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kyjev 23. dubna (ČTK) - Zástupci Ruska, Ukrajiny, Slovenska a Evropské komise by se mohli sejít ve čtvrtek v Bratislavě ke čtyřstranným jednáním o krizi v dodávkách zemního plynu Ukrajině. Oznámil to dnes ukrajinský ministry energetiky Jurij Prodan.

"Je to návrh od ruské strany a od Evropské unie uspořádat čtyřstranná jednání," řekl Prodan podle agentury Reuters. Schůzka v Bratislavě se podle něj zvažuje, ale dosud ji Evropská komise nepotvrdila.

Podle ruského, státem kontrolovaného koncernu Gazprom Ukrajina dluží 2,2 miliardy dolarů (skoro 44 miliard korun) za již dodaný plyn. Gazprom uvažuje o tom, že za další dodávky bude vyžadovat platby, což podle Reuters zvyšuje riziko, že Rusko dodávky přeruší vůbec. Ruský prezident Vladimir Putin již vyzval vůdce evropských zemí k jednáním o dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kde ruský plyn pokrývá skoro třetinu spotřeby.

Zástupci slovenské a ukrajinské strany se minulý týden nedohodli na zpětných dodávkách zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu. Slovenské ministerstvo hospodářství nicméně následně podle agentury Reuters uvedlo, že obě strany hodlají memorandum o dodávkách plynu podepsat 28. dubna. Dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku, s nímž je Ukrajina poslední týdny v ostrém politickém sporu.

Slovenský premiér Robert Fico dříve uvedl, že Bratislava požaduje od EU záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplaceno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK