Odborová konfederace zvolí nového předsedu - Pícla, nebo Středulu

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Odboráři v pátek na svém sjezdu rozhodnou o tom, kdo povede Českomoravskou konfederaci odborových svazů (ČMKOS) v příštích čtyřech letech. V čele největší centrály stane buď její místopředseda Václav Pícl, nebo šéf nejsilnějšího svazu KOVO Josef Středula. Volba nejmocnějšího odborářského bosse v Česku tak zřejmě určí i budoucí styl odborářské politiky. Zatímco čtyřiapadesátiletý Pícl vyznává spíš nenápadnou diplomacii, šestačtyřicetiletý Středula se radikálnějším krokům nebrání.

ČMKOS nemá lídra od loňského podzimu, kdy z funkce odstoupil po svém zvolení poslancem Jaroslav Zavadil. Centrálu od té doby řídí právě Pícl. "Chci pokračovat v započaté práci a vést jednání s partnery na základě věcných a odborných argumentů, ne jít cestou silovou," řekl ČTK Pícl. V odborech je 23 let, a to ve školských.

Zatímco Zavadil nechodil pro jadrné výrazy nikdy daleko a burcoval na shromážděních, Pícl má jinou strategii. "Spíš než nátlak a bouchání pěstí do stolu volím slušný dialog," řekl. Záleží mu prý na otevřenosti a schopnosti naslouchat. I on ale mluví o tom, že něčeho dosáhnout se dá "důraznějším vyjednáváním" s vládou a zaměstnavateli.

Středula, který vstoupil do odborů před 24 lety, razantnější kroky neodmítá. "Pokud neprosadíme to, co je pro nás zásadní, jsem připraven postavit se do čela jakéhokoliv protestu. Argumenty se budeme snažit dotáhnout do konce. Může to být i pomocí demonstrace či stávky. Nemůžeme se předem vzdát žádných nástrojů," řekl ČTK Středula. Nechtěl by prý být ale ani radikální, ani umírněný.

Důraznější odborářské protesty či složitá noční vyjednávání se ale v příštích letech očekávat nedají. K vládní ČSSD mají odbory blízko. Dialog se Sobotkovým kabinetem si pochvalují. Notovat si začaly už s přechodnou Rusnokovou vládou. Naopak s pravicově laděnou Nečasovou vládou společnou řeč nenašly. V roce 2011 centrála podpořila celodenní stávku v dopravě, o rok později se předáci postavili do čela stotisícové demonstrace.

I když oba kandidáti mají jiný styl, cíle mají společné. Za prioritu považují boj s rekordní nezaměstnaností. Chtějí vyjednávat o přijetí opatření, díky nimž by lidí bez práce ubylo. Oba také plánují přilákat do odborů nové členy. Těch v posledních letech totiž konfederaci ubývá. Zatímco v roce 2007 zastřešovala 33 svazů s asi 600.000 odborářů, teď má 29 svazů s asi 370.000 členů.

"Musíme více propagovat svou práci, jasně říkat, co jsme udělali, a to nejen pro odboráře, ale pro všechny," uvedl Pícl. Podle něj se v posledních letech podařilo odborům třeba zachovat v zákoníku práce ochranu zaměstnanců.

Podle Středuly je nutné odbory zatraktivnit. "Je potřeba zdůraznit, co pro zaměstnance odbory dokázaly. Říká se, že se dobrá práce chválí sama, ale nestačí to. Zhruba o 3000 korun měsíčně vyšší mzda ve firmách, kde je vyjednaná kolektivní smlouva - to je zřejmý rozdíl a zřetelný argument," míní šéf svazu KOVO. Podle něj by odbory neměly věci jen komentovat, samy by měly s tématy přicházet a měly by se stát "aktivními tvůrci politiky".

Právě do vysoké politiky předáci obvykle zamíří. Kromě Zavadila se do ní dostali i bývalí předsedové ČMKOS Milan Štěch a Richard Falbr. Pícl uznává, že předsednický post funguje jako výtah do nejvyšších politických pater. "Já už jsem ve vrcholové politice byl a z vlastní zkušenosti mohu upřímně říct, že není o co stát," řekl Pícl, který byl v letech 1998 až 2002 poslancem ČSSD. Podle něj osamělý politik nic neprosadí, víc šancí má silná a jednotná odborová centrála.

Podle Středuly se odborový předák v politice pohybuje vlastně neustále. Plán, že by do ní sám za pár let šel, prý nemá. Řekl jen, že právo na vstup do politiky a na zvolení by měl mít odborář stejně jako učitel, lékař či právník.

Dvoudenní sjezd ČMKOS začne v pátek. Odboráři kromě nového vedení přijmou také program pro příští roky. Počítá se s vystoupením premiéra i prezidenta republiky. K odborářům promluví také bývalí předsedové centrály, ministryně práce či lídr kandidátky ČSSD do eurovoleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK