Gazprom poslal Kyjevu účet 11,4 miliardy USD za neodebraný plyn

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. dubna (ČTK) - Ruský státní plynárenský gigant Gazprom naúčtoval ukrajinskému energetickému podniku Naftogaz sumu 11,4 miliardy dolarů (226 miliard Kč) za to, že neodebral nasmlouvaný plyn. Částku připsal Gazprom k dosavadnímu ukrajinskému dluhu za dodaný plyn ve výši 2,2 miliardy dolarů. Sdělila to dnes agentura Interfax s odvoláním na činitele Gazpromu.

Nová dlužná suma plyne z klauzule "odeber, nebo zaplať", která je součástí řady dlouhodobých smluv o dodávkách plynu v Evropě. Naftogaz měl podle loňského kontraktu odebrat 41,6 miliardy krychlových metrů, dovezl ale jen 12,9 miliardy kubíků. Zdroj z Gazpromu agentuře Reuters sdělil, že podnik poslal nový účet Naftogazu ve středu.

Eurokomisař pro energetiku Günther Oettinger se dnes sejde v Bratislavě ke trojstranným jednáním s ukrajinským ministrem energetiky Jurijem Prodanem a slovenským ministrem hospodářství Tomášem Malatinským. Budou se chtít dohodnout na zpětném toku zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu.

Moskva hrozí, že kvůli dluhu za plyn zastaví Ukrajině dodávky. Spor o plyn eskaluje v době, kdy je Ukrajina s Ruskem ve vážném politickém konfliktu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK