Podnikatelská nálada v Německu se překvapivě zlepšila

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. dubna (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v dubnu překvapivě zlepšila. Zpráva naznačuje, že firmy se již zřejmě neobávají dopadu ukrajinské krize. Oznámil to dnes mnichovský výzkumný institut Ifo. V březnu naopak index kvůli obavám z krize na Ukrajině po pěti měsících růstu klesl.

Index podnikatelské nálady se v dubnu zvýšil na 111,2 bodu z březnových 110,7 bodu. Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru naopak mírné snížení indexu na 110,5 bodu. Hodnota indexu odráží postoj zástupců asi 7000 firem z celého Německa.

Ukazatel současné situace se nepatrně zvýšil o 0,1 bodu na 115,3 bodu. Dílčí index podnikatelských očekávání pak stoupl o 0,9 bodu na 107,3 bodu. Nálada se zlepšila ve všech sektorech vyjma maloobchodu, kde mírně klesla.

Analytici údaje přivítali, jsou však obezřetní. "Navzdory dnešnímu překvapivě silnému Ifo a očekávanému zrychlení růstu německé ekonomiky v prvním čtvrtletí by bylo pošetilé zavírat oči před možnými riziky zpomalení pro ekonomiku," uvedl analytik ING Carsten Brzeski. Varoval, že ekonomický růst i nadále ohrožuje ukrajinská krize, ale také hrozba dalšího zpomalení růstu v Číně a na rozvíjejících se trzích.

Německá ekonomika, která je hlavním motorem hospodářského oživení v eurozóně, loni zpomalila růst na 0,4 procenta z tempa 0,7 procenta v roce 2012 a zažila nejhorší výkon od globální finanční krize v roce 2009. Německá vláda na letošní rok předpovídá hospodářský růst o 1,8 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK