ECB by v případě slabší inflace mohla začít nakupovat aktiva

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 24. dubna (ČTK) - Evropská centrální banka by mohla spustit širší program nákupu aktiv v případě zhoršení výhledu vývoje inflace v eurozóně. Prohlásil to dnes prezident ECB Mario Draghi. Upozornil, že ECB nyní očekává, že inflace zůstane delší dobu na nízké úrovni a pak opět začne růst, a zdůraznil, že důležitým faktorem při hodnocení výhledu cenové stability je vývoj směnného kurzu.

Nejnovější komentář Draghiho je zatím nejjasnějším signálem toho, že ECB je připravena se v případě dalšího zhoršení výhledu inflace pustit do programu kvantitativního uvolnění měnové politiky, který znamená tisk nových peněz na nákup aktiv. Inflace v eurozóně nyní činí 0,5 procenta. Cílem ECB je přitom udržet inflaci kolem dvou procent.

Draghi dodal, že k zásahu by ECB mohl přimět i růst eura, a to i za předpokladu, že jinak se situace nezmění. Představil také tři možné scénáře zásahů ECB.

Zhoršení střednědobého výhledu inflace by podle něj znamenalo zavedení širšího programu nákupu dluhopisů a aktiv. V případě přílišného upevnění měnové politiky ECB, které by mohlo nastat z napětí na trhu s dluhopisy, by banka mohla dále snížit koridor úrokových sazeb, včetně zavedení záporné úrokové sazby z vkladů. A nakonec, pokud by to bylo nutné, by ECB také mohla přijít s dalším kolem nabídky levných úvěrů (LTRO), aby tak povzbudila banky k poskytování úvěrů, nebo s programem nákupu zajištěných cenných papírů ABS, napsala agentura Reuters.

Draghi rovněž uvedl, že měnový výbor banky by měl zveřejňovat písemnou zprávu ze svých jednání, bez jmen. Detailnější vysvětlení důvodů rozhodnutí by podle něj pomohlo vyjasnit, proč banka určitá rozhodnutí podnikla, a přispělo by k zajištění správného fungování měnové politiky. Zápis by však musel být bez jmen členů měnového výboru, aby se ochránila jejich nezávislost. Jiné centrální banky, jako americká centrální banka, zápisy ze svých zasedání se zpožděním zveřejňují, poznamenala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK