Soukromí lesníci podporují vydání lesů církvím, oslabí to stát

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Pelhřimov 24. dubna (ČTK) - Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR (SVOL) podporuje vydávání lesů církvím v rámci restitucí, protože díky tomu klesne rozloha lesů v Česku obhospodařovaných státem. S budoucími majiteli lesů z řad církví už sdružení navazuje spolupráci, ačkoli většinu svých majetků ještě nepřevzali. Předseda SVOL František Kučera na dnešní konferenci v Pelhřimově uvedl, že by se církevní restituce měly týkat přibližně 160.000 hektarů lesů, což představuje pětiprocentní podíl na jejich rozloze v ČR.

V republice podle Kučery stát spravuje kolem 60 procent lesů. "My se snažíme dlouhou dobu, aby se podíl státního lesa zmenšil, abychom roli státu oslabili," uvedl. Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů by chtělo získat budoucí majitele církevních lesů do svých řad, protože by to zvýšilo sílu sdružení při vyjednávání o jeho požadavcích se státními orgány. Sdružení zatím zastupuje vlastníky zhruba 15 procent lesů v zemi.

Církevní organizace, které ještě lesy nepřevzaly, se mohou zatím stát mimořádnými členy SVOL, aniž by platily příspěvky. "Mají práva jako ostatní členové, mohou se účastnit našich akcí, dáváme jim podklady," řekl Kučera. Doplnil, že řada zástupců církví se kupříkladu účastnila odborných školení pořádaných sdružením SVOL.

Správci majetku Arcibiskupství pražského mají o spolupráci se sdružením zájem. "Členové SVOL mají za sebou cestu, která je teprve před námi. To znamená, že my se od nich můžeme mnoho naučit," řekl na dnešní konferenci v Pelhřimově Vojtěch Macek, tajemník vedoucího správy majetku arcibiskupství. Uvedl, že arcibiskupství by včetně kapitul a farností, které spravuje, mělo dostat kolem 25.000 hektarů lesa; zatím žádné pozemky nepřevzalo.

Církve, které se státem uzavřely dohodu, mají podle přijatého zákona dostat nemovitý majetek v hodnotě přibližně 75 miliard korun. Během 30 let jim stát vyplatí také 59 miliard korun za majetek, který nemůže být vydán, neboť již dnes není v majetku státu. Současně se až na nulu bude snižovat státní dotace církvím.

Věra Stejskalová dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK