Zámecké vinařství Bzenec vyhrálo prestižní soutěž ve Francii

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. dubna (ČTK) - Zámecké vinařství Bzenec vyhrálo se svým Rulandským bílým 2011 pozdní sběr soutěž této odrůdy s názvem Pinot Blanc du Monde. Soutěž se konala 12. až 13. dubna ve francouzském Štrasburku. ČTK to řekli zástupci Národního vinařského centra.

"Úspěch je o to cennější, že se dostavil v Alsasku, kde dosahuje tato odrůda opravdu světové kvality. Klade ho to tak na úroveň světových šampionů z prestižních soutěží s obrovskou konkurencí," uvedl jeden z porotců soutěže Miroslav Majer.

Kromě Zámeckého vinařství Bzenec, které veze titul šampiona, získali moravští vinaři ve Štrasburku dalších osm zlatých medailí.

Soutěž Pinot Blanc du Monde je součástí přehlídky soutěže Les Grands Concours du Monde, která hodnotí nejlepší vína odrůd Rulandské bílé, Rulandské šedé, Ryzlink rýnský, Tramín červený a Sylvánské zelené. Podle odborníků jde o mistrovství světa vín daných odrůd.

V krátké době je to druhý velký úspěch moravského vinařství na prestižní odrůdové soutěži. V březnu získal na soutěži Chardonnay du Monde ocenění za nejlepší Chardonnay soutěže Josef Valihrach.

"Kvalita moravských a českých vín v porovnání se světovou elitou se stále zlepšuje a zlaté medaile z mezinárodních soutěží už nás tolik nepřekvapují, ale hned dva takto významné úspěchy, tedy absolutně nejlepší vína celé soutěže v jednom roce musí překvapovat i samotné pořadatele," uvedl Pavel Krška z Národního vinařského centra.

Téměř ve stejném termínu, 11. až 13. dubna, zabodoval v Bordeaux na další odrůdové soutěži Concours Mondial du Sauvignon Pavel Binder, který získal zlatou medaili za Sauvignon 2013 pozdní sběr. Soutěže Concours Mondial du Sauvignon se zúčastnilo 751 vín z 21 zemí.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK