Největším světovým aeroliniím American Airlines stoupl zisk

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Největší světová letecká společnost American Airlines Group vytvořila v prvním čtvrtletí zisk 480 milionů dolarů (9,5 miliardy Kč), což je více, než se čekalo. American Airlines vznikla loni v prosinci fúzí původní společnosti American Airlines a US Airways. Čtvrtletní zisk společnosti je podle agentury AP rekordem za první kvartál, který je pro letecké společnosti obvykle nejslabším obdobím celého roku. Ještě jako nezávislé společnosti byly American Airlines a US Airways před rokem ve ztrátě 297 milionů dolarů.

Lepšímu výsledku napomohl prodej slotů, tedy časů pro přistání a odlety, na Reaganově národním letišti ve Washingtonu. American a US Airways souhlasily s jejich prodejem, aby urovnaly vládní antimonopolní žalobu, která mohla fúzi zastavit.

Po očištění o tento obchod se sloty a jiné položky činil zisk na akcii 54 centů. Analytici v průzkumu společnosti FactSet očekávali zisk 48 centů na akcii. Příjem se zvýšil o 5,6 procenta na zhruba deset miliard dolarů. Předpoklady analytiků počítali s příjmem ve výši 10,02 miliardy USD.

Obě aerolinky zveřejnily dohodu o fúzi loni v únoru. Na cestě za spojením ale musely překonat silné námitky amerických antimonopolních úřadů. Pro mateřskou společnost původních American Airlines, zvanou AMR, byla fúze cestou k opuštění režimu soudní ochrany před věřiteli, do nějž vstoupila v listopadu 2011.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK