Ruské akcie klesly kvůli vojenskému cvičení v sousedství Ukrajiny

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. dubna (ČTK) - Ruské akcie dnes prudce oslabily po zprávě o novém cvičení ruské armády blízko hranic s Ukrajinou. Akciový index moskevské burzy MICEX klesl o 2,8 procenta na 1293 bodů. Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, se propadl o tři procenta na 1137 bodů.

"Hlavním faktorem, který vytváří tlak na trh, zůstává geopolitický faktor," uvedl analytik Alexej Bystrov z investiční společnosti Olma. Dolů dnes zamířil rovněž ruský rubl. Vůči dolaru oslabil o 0,3 procenta na 35,78 RUB a vůči euru o 0,2 procenta na 49,44 RUB, napsala agentura Reuters.

Rusko dnes oznámilo, že zahájilo vojenské cvičení blízko hranice s Ukrajinou v reakci na operace ukrajinských sil namířené proti proruským separatistům. Přestřelky mezi ukrajinskými vojáky a proruskými rebely u města Slavjansk na východě Ukrajiny si dnes vyžádaly dva a až pět mrtvých z řad separatistů.

Západní země již dříve kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a pohrozily Rusku i hospodářskými sankcemi. Napětí kolem ukrajinské krize vedlo k výraznému odlivu kapitálu z Ruska.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK