Rusko připustilo dopad sankcí, varovalo cizí firmy před odchodem

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. dubna (ČTK) - Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že sankce spojené s ukrajinskou krizí poškozují jeho zemi. Škody ale prý moc vážné nejsou, citovala jej agentura Reuters. Ruský ministr přírodních zdrojů mezitím upozornil, že zahraniční ropné a plynárenské společnosti, které odejdou, by mohly mít problém se vrátit.

Spojené státy a Evropská unie se pro restriktivní opatření namířené proti vybraným ruským činitelům rozhodly v březnu v reakci na kritizovaný ruský zásah na ukrajinském Krymu.

"Celkově sankce způsobují škodu, protože se přehodnocují úvěrové ratingy, půjčky se mohou stát dražší a tak dále. Žádný kritický ráz to ale nemá," prohlásil v Petrohradu během setkání s médii Putin, který tak podle agentury Reuters v hodnocení dopadů sankcí na ruskou ekonomiku zašel dále než dosud. Odsoudil přitom použití sankcí jako nástroje zahraniční politiky a uvedl, že takové kroky poškozují všechny zúčastněné strany.

Ruský ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj dříve během dne řekl, že zahraniční ropné a plynárenské společnosti, které odejdou z Ruska, za to zaplatí. "Je zřejmé, že se v blízké budoucnosti nevrátí, pokud s námi přeruší investiční dohody," sdělil podle Reuters ministr.

Rusko je jednou z nejslibnějších zemí z hlediska produkce uhlovodíků jako ropa, upozornil Donskoj. "Když budou přerušeny některé kontrakty, potom, kolegové, přijdete o podstatný kus svého budoucího koláče," podotkl také. Zahraniční společnosti podle něj zatím nenaznačily ústup z Ruska a západní ropné koncerny BP a Royal Dutch Shell pokračují se svými projekty. Kromě nich Rusko podepsalo dohody i s jinými mezinárodními hráči jako ExxonMobil, Eni a Statoil. Týkají se především projektů v arktické oblasti.

Rusko je vysoce závislé na těžbě ropy a plynu. Rozvoj tohoto odvětví přitom závisí na zahraničních investicích a technologiích.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK