Ceny ropy kvůli Ukrajině rostou, barel Brentu zdražil o dolar

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Světové ceny ropy dnes rostou, cena severomořské ropy Brent odpoledne zdražila o více než dolar na barel. Vzájemné obviňování z agrese mezi Ukrajinou a Ruskem vyvolalo obavy o budoucnost dodávek ropy, jejíž je Rusko druhým největším vývozcem na světě.

Cena ropy Brent po středečním poklesu dnes kolem 18:30 SELČ vykazovala nárůst o více než dolar na 110,22 USD za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu přidávala zhruba půl dolaru na skoro 102 dolarů za barel.

Přestřelky mezi ukrajinskými vojáky a proruskými rebely u města Slavjansk na východě Ukrajiny si dnes vyžádaly dva a až pět mrtvých z řad separatistů. Ruská armáda v reakci na vyostření situace na Ukrajině zahájila nové cvičení u svých západních hranic v sousedství Ukrajiny a ruský prezident Vladimir Putin varoval před důsledky, pokud Kyjev použije ozbrojené síly proti vlastnímu lidu.

Přerušení ruských dodávek plynu na Ukrajinu by mohlo zvýšit poptávku po ropných produktech jako náhradních palivech. Případné další západní sankce proti Rusku by mohly způsobit narušení ruských ropných dodávek. "Vidíme, že na trh se zpátky vrací riziková přirážka... rozhodně tušíme, že pravděpodobnost snížení dodávek na Ukrajinu zase roste," uvedl podle Reuters analytik Phil Flynn ze společnosti Price Futures Group.

K růstu ceny americké ropy dnes přispěly i dobré ekonomické zprávy ze Spojených států, kde objednávky na zboží dlouhodobé spotřeby podle dnešních vládních dat v březnu stouply nečekaně výrazně o 2,6 procenta.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červen 110,22 109,11 New York - Nymex WTI červen 101,94 101,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK