Čtvrtletní zisk Microsoftu mírně klesl, ale překonal očekávání

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Seattle 24. dubna (ČTK) - Čtvrtletní zisk amerického softwarového gigantu Microsoft se meziročně snížil o sedm procent na 5,66 miliardy dolarů (zhruba 112 miliard Kč) kvůli pokračujícímu poklesu prodeje osobních počítačů. Podle agentury Reuters však zisk překonal očekávání analytiků. Cena akcií podniku tak po zveřejnění výsledků stoupla o dvě procenta.

Celkové tržby společnosti ve třetím finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, zůstaly v meziročním srovnání téměř beze změny na 20,4 miliardy dolarů. Na tržby měl příznivý vliv silný prodej herních konzolí Xbox One a ukončení podpory operačního systému Windows XP, které vedlo k růstu zájmu o novější verze Windows.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době ale firma zaostává za konkurenty, jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a smartphony. Microsoft se proto na podzim dohodl, že koupí od finské společnosti Nokia její divizi mobilních telefonů za 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč).

Prodej osobních počítačů je nyní pod tlakem kvůli přechodu spotřebitelů k tabletům a chytrým telefonům. Podle výzkumné společnosti IDC se v prvním čtvrtletí propadl o 4,4 procenta na 73,4 milionu počítačů. Pokles tak zaznamenal již osmé čtvrtletí za sebou.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK