Americké akcie posílily díky firemním výsledkům

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Americké akcie dnes převážně posilovaly díky příznivým výsledkům některých významných podniků, například technologického gigantu Apple. Růst akciového trhu nicméně zbrzdily obavy ohledně ukrajinské krize.

Dow Jonesův index uzavřel obchodování beze změny na 16.501,65 bodu. Širší index S&P 500 se však zvýšil o 0,17 procenta na 1878,61 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,52 procenta na 4148,34 bodu, napsala agentura Reuters,

Cena akcií společnosti Apple stoupla o více než osm procent poté, co čtvrtletní tržby podniku výrazně překonaly očekávání analytiků. Firma navíc schválila plán na zpětný odkup vlastních akcií v hodnotě 30 miliard dolarů (téměř 600 miliard korun) a zvýšila dividendu.

Vzhůru zamířily rovněž akcie výrobce stavebních a těžebních strojů Caterpillar, který ohlásil překvapivě vysoký čtvrtletní zisk a zlepšil celoroční výhled. Akcie operátora Verizon Communications naopak kvůli neuspokojivým čtvrtletním výsledkům oslabovaly.

Na devizovém trhu dolar navzdory počátečnímu růstu mírně oslabil, protože příznivé údaje o ekonomice Spojených států zastínilo rostoucí napětí kolem ukrajinské krize. Euro vůči dolaru v závěru obchodování v New Yorku stouplo o 0,1 procenta na 1,3828 USD. Během dne přitom sestoupilo až na 1,3790 USD.

pmh

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK