Finanční událost roku představila zcela nové koncepty řízení malých a středních firem

28.04.2014 | , Vysoká škola finanční a správní
Tiskové zprávy


Na půdě Vysoké školy finanční a správní se konala 25. dubna 2014 mimořádná událost evropského významu. Do posledního místa zaplněné Kongresové centrum univerzity bylo svědkem setkání největších světových špiček v oblasti controllingu, v čele s jeho guru Péterem Horváthem.

Nejcitovanější světový odborník a autor klíčové oborové literatury je současně zakladatelem a předsedou správní rady Horváth & Partners, společnosti zaměstnávající pět stovek zaměstnanců v deseti zemích světa.

Dalšími diskutujícími byli mj. věhlasný ruský profesor Státní moskevské technické univerzity Baumana a předseda Asociace controllingu Ruské federace Sergej Falko, prezident světové Asociace strategického managementu Eleftherios Thalassinos, profesor univerzity v St.Gallenu Wilfried Lux nebo děkan Státní ekonomické univerzity ve Vladivostoku Lev Mazelis. Hlavními diskutujícími za českou stranu byli zakladatel manažerského účetnictví a controllingu v ČR a profesor VŠE Bohumil Král a děkan Fakulty ekonomických studií VŠFS, předseda Asociace malých a středních podniků a dlouholetý průkopník moderního managementu v tomto segmentu firem Karel Havlíček.

Význam události podtrhnul i fakt, že na ní byly pokřtěny dvě nové knihy. Jürgen Weber a Utz Schäffer představili publikaci Úvod do controllingu, který vyšla v ruském jazyce, a Karel Havlíček pokřtil svoji nejnovější knihu Small. Bussines. Management & Controlling, která vyšla v anglickém jazyce.

Konference, která nesla výmluvný název Controlling v malých a středních podnicích – nejen o číslech, jasně ukázala, že malé a střední podniky opouštějí zažité řídící procesy 20. století založené na klasickém managementu a finančním účetnictví a přecházejí na interdisciplinární modely řízení, založené na prolínání marketingu, obchodu a inovací a na manažerském účetnictví. Konference, které se účastnilo velké množství manažerů úspěšných světových středně velkých firem, ukázala, že tradiční finanční plánování založené pouze na účetních datech přestává být efektivní, podniky si vytváří vlastní manažerské modely řízení, které musí vycházet z reálného ocenění všech finančních položek v daném místě a čase, nikoliv z pouhých dat v účetních dokumentech.

Karel Havlíček, který konferenci předsedal, k tomu dodává: „To nejhorší co můžeme v byznysu udělat je lpět na zažitých postupech a nevnímat realitu. Podnikání malých a středních firem je dnes založeno na bleskurychlé analýze situace, schopnosti měnit procesy i produkty v extrémně krátkém čase a dále v dovednosti okamžitého přechodu do útoku. Současně se ale musíme připravit na nekompromisní nájezdy dobyvatelů ze zemí z celého světa. Tento systém řízení vyžaduje maximální zjednodušení všech procesů, přehlednou datovou základnu, univerzální dovednosti manažerů těchto firem a schopnosti předjímat a řídit rizika napříč všemi útvary ve firmě.“

Ze závěrů konference vyplývá, že moderní pojetí finančního řízení přechází do podoby controllingu, která finance daleko více provazuje s ostatními aktivitami ve firmě a která současně nutí manažery zavčasu pracovat s budoucími rizikovými scénáři. „Nedávná světová krize a mimořádná konkurence nás donutila přemýšlet o rizicích úplně jinak. Pochopili jsme, že k podnikání patří i pády a že budou o to měkčí, pokud se na ně s předstihem připravíme. Každý debakl ve firmě lze přežít, pokud se na něj připravíme v době růstu a právě k tomu by měl vést moderní controlling,“ dodává Havlíček

 

 

 

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy