Německý vývoz do Ruska a na Ukrajinu výrazně klesá

28.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 28. dubna (ČTK) - Německý vývoz do Ruska a na Ukrajinu letos kvůli propadu tamních měn prudce klesá. Plyne to z dnešních údajů německého statistického úřadu. S ohledem na ukrajinskou krizi a západní sankce proti Rusku zástupci německých obchodních kruhů předpokládají, že propad bude pokračovat.

Za první dva měsíce roku, tedy ještě před zavedením sankcí, klesl německý export do Ruska v meziročním srovnání o 16 procent na 4,7 miliardy eur (129 miliard Kč). Vývoz na Ukrajinu se propadl o více než pětinu na 659 milionů eur.

"Prudký pokles měn je hlavní příčinou propadu exportu. Krymská krize navíc znepokojila tamní spotřebitele a podniky," řekl k údajům ekonom Německé průmyslové a obchodní komory (DIHK) Volker Treier, jehož citovala agentura Reuters. Podle jeho odhadu klesne německý vývoz do Ruska v celém letošním roce o deset procent, i kdyby už krize dál neeskalovala.

Německé zboží na východě zdražil pád ruského rublu a ukrajinské hřivny na rekordní minima, což bylo v důsledku ukrajinské krize. Prospělo to naopak ruskému a ukrajinskému vývozu. Rusko prodalo do Německa za první dva měsíce roku zboží za 7,3 miliardy eur, což bylo o pět procent více než před rokem. Ukrajinský vývoz se zvýšil o 11 procent na 273 milionů eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK